A főzés egyik alapproblémája: mennyit főzzünk?
Ezt egészen pontosan nyilván nem lehet megadni, hiszen nagymértékben függ az ételt elfogyasztók korától, nemétől, szokásaitól, fizikai adottságaitól, aktivitásától, de tájékoztatásul itt egy lista az általánosan használatos mennyiségekről:
Húsok:
csont nélküli hús: 10-15 dkg/fő
csontos hús: 15-20 dkg/fő
pörkölthús (gulyásnak, vagdaltnak is) 8-10 dkg/fő
hal 20-25 dkg/fő
csirke (csontos) 25-30 dkg/fő
Köretek:
burgonya 20-25 dkg/fő
zöldség-főzelékféléből 15-20 dkg/fő
rizs 5 dkg/fő
száraztészta 12-14 dkg/fő
Főzelékhez:
hüvelyesből 10-12 dkg/fő
zöldségből 25 dkg/fő
Leves betét:
rizs, tarhonya 1,5 dkg/fő
tojásos tésztából 1 dkg/fő
Rántás
1 dkg lisztből és 1dkg zsírból/fő
mártásos húsra 1 kg húshoz 3 dkg rántás kell
Készételek:
leves 2,5-3 dl/fő
mártás 1 dl/fő
főzelék 2,5 dl/fő
hús 2 szelet/fő
palacsinta 3 db/fő