HTML

Receptek férfiaknak

Olyan egyszerű sütő/főző recepteket teszünk közzé, amiket pontosan követve gusztusos és ehető termékek jönnek létre. Kerüljük a bonyolult leírásokat és ködösítéseket.

Friss topikok

  • kitiltott bögre: fehér ember nem eszik ilyet. (2014.08.20. 06:16) A lecsó, mint olyan
  • lordjim: ennyi kovászt,egy tehénnek is sock (2013.09.06. 11:34) Kovászos kenyér
  • Mylady: Ezt az ajvárt sosem értettem, micsoda és mire jó. Az utóbbit most sem. (2013.08.13. 23:19) Ajvár
  • Manyecska: @l4c1: a hátsó gumit mért szoktad? Defektet kapsz sűrűn..? Most kísérleteznek tömör anyaggal a bel... (2013.03.21. 08:10) Csőben főtt sertésjava, pikáns mártással
  • fapad: ööö a bő lével főzött hús az bizony nem pörkölt. az a PAPRIKÁS. a pörkölt lényege, hogy igen rövi... (2013.02.13. 17:11) Nagyapám hagyatéka

Címkék

Kovászos kenyér

2013.05.22. 11:51 atpijkamo*

Kovász

Egy TISZTA befőttesüvegbe teszek egy pohár Activia kefírt, 3 evőkanál lisztet, és 3 evőkanál meleg vizet. Jól elkeverem egy új fakanállal, letakarom, és melegebb helyen hagyom állni 2 napot. (NEM napon!)

Adok a keverékhez - amelynek már kissé savanykás illata van - ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál meleg vizet, 1 napot hagyom állni.

Adok a keverékhez 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, jól elkeverem, és ismét hagyom egy 1 napot állni.

Kész a kovász. A 3/4-ét kenyérsütéshez felhasználom. Mindig annyi liszttel és vízzel felöntöm, amennyit elvettem belőle a kenyérsütéshez, így sosem fogy el. Ha nem sütök kenyeret, a kovász a hűtőben hetekig eláll.

Kenyér

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
10 dkg kovász,
1 kávéskanál sikér,
2 kávéskanál só,
1 dkg friss élesztő,
2,5 dl víz.

A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépbe, elindítom a normál programot. Vagy kézzel jól megdagasztom. A mosogatót félig eresztem meleg vízzel, és úsztatom benne egy műanyag tálban a tésztát. Tiszta ruhával letakarva 50 percig így kelesztem. Utána kézzel átgyúrom (NEM nyomom ki belőle a levegőt, csak óvatosan!), formázom, és kelni hagyom újra 50 percig.

Amikor szépen megkelt a tészta, beleteszem az előmelegített sütőbe, 210 fokon sütöm 10 percig, majd 180 fokon még 30 percig. A sütő aljára szoktam tenni egy tálba forró vizet.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekferfiaknak.blog.hu/api/trackback/id/tr625312601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mylady 2013.08.13. 23:21:41

"Mindig annyi liszttel és vízzel felöntöm, amennyit elvettem belőle a kenyérsütéshez,"

Azt honnan lehet tudni, hogy mennyi lisztet és mennyi vizet vettem el? Így külön-külön.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.13. 23:33:09

@Mylady: 50-50 súlyszázalék. Ha elvettél 10 dkg kovászt, akkor 5 dkg lisztet és 5 dkg vizet adj hozzá!

lordjim 2013.09.06. 11:34:00

ennyi kovászt,egy tehénnek is sock