Figyelj kisfiam, ma megmutatom, hogyan kell lecsót készíteni. Nem, nem főzni. Az a nők dolga. Úgyhogy azt a fazekat vissza is teheted szépen a helyére. Serpenyőt veszünk elő, az a férfiak eszköze.
...azt mondod, nálam minden recept úgy kezdődik, hogy piríts szalonnát egy serpenyőben? Eeegen, ebben lehet valami. Na, akkor essünk neki! Előbb egy kis füstöltet a zsírja végett. Olaj? Ne nevettess! Aztán valami húsosabbat, mikor mi van itthon - kolozsvári vagy császár.
Így szépen kevergessed ezzel a fakanállal! Addig én pucolok egy kis hagymát. ...meg még egy kis hagymát. Abból sose elég. Ezt már Kabos Gyula bátyád is helyesen látta a Hyppolit, a lakájban. Pórét is tehetsz bele, vagy újhagyma zöldjét, hogy szép legyen. Az is számít, persze, gondolj csak a lecsókonzervre. Azt kinek van kedve megenni? Na, ugye! Azért a szabolcsi gyerekek tolták befele a seregben.
Aztán a paprika. Erős es kell, meg édes es. Amit lecsópaprika néven árulnak... na, azt felejtsed el! Csakúgy, mint a lecsókolbászt. Semmire való dolgok ezek. Ha kolbászt akarsz belerakni, tegyél bele füstöltet, vagy lángoltat. Tehát a paprika legyen színes, húsos! Ha úgy adódik, paradicsompaprika is lehet. Felkarikázzuk. Óvakodj az olyan emberektől, akik hosszában vágják a paprikát a lecsóba - azok egyéb aljasságra is képesek. Talán még arra is, hogy lehúzzák a paradicsom héját, horribile dictu tojást(!), rizst(!!), cukkinit(!!!), mitt'oménmit tegyenek az általuk lecsónak nevezett ételféleségbe. Hááát, lelkük rajta.
Szóval paradicsom. Kisebb fejeket válassz, legjobb az a hosszúkás fajta. A nagyobb, lédús paradicsomtól szottyos lesz az étel, és az a lecsó halála. Az alkotóelemeknek kissé ropogósnak kell maradniuk, de nem nyersnek. Csak addig kell a tűzön tartani óvatosan forgatva, amíg össze nem érik az egész. Bors mehet bele, meg Vegeta. Nagyanyádtól azt hallottad, hogy én magába' ettem a Vegetát, mikor akkora voltam, mint te? Nem kell mindent elhinni. ...ezt speciel elhiheted.
Így, kész! Foszlós, fehér kenyér van hozzá, mert az jó. Meg ki tudod vele tunkolni a szaftot. Ha nagyobb leszel, félszáraz fehérbort ihatsz hozzá. Ha nagyon meleg van, akkor fröccsnek akár.
Jó étvágyat, bikfic!