Kovász
Egy TISZTA befőttesüvegbe teszek egy pohár Activia kefírt, 3 evőkanál lisztet, és 3 evőkanál meleg vizet. Jól elkeverem egy új fakanállal, letakarom, és melegebb helyen hagyom állni 2 napot. (NEM napon!)
Adok a keverékhez - amelynek már kissé savanykás illata van - ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál meleg vizet, 1 napot hagyom állni.
Adok a keverékhez 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, jól elkeverem, és ismét hagyom egy 1 napot állni.
Kész a kovász. A 3/4-ét kenyérsütéshez felhasználom. Mindig annyi liszttel és vízzel felöntöm, amennyit elvettem belőle a kenyérsütéshez, így sosem fogy el. Ha nem sütök kenyeret, a kovász a hűtőben hetekig eláll.
Kenyér
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
10 dkg kovász,
1 kávéskanál sikér,
2 kávéskanál só,
1 dkg friss élesztő,
2,5 dl víz.
A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépbe, elindítom a normál programot. Vagy kézzel jól megdagasztom. A mosogatót félig eresztem meleg vízzel, és úsztatom benne egy műanyag tálban a tésztát. Tiszta ruhával letakarva 50 percig így kelesztem. Utána kézzel átgyúrom (NEM nyomom ki belőle a levegőt, csak óvatosan!), formázom, és kelni hagyom újra 50 percig.
Amikor szépen megkelt a tészta, beleteszem az előmelegített sütőbe, 210 fokon sütöm 10 percig, majd 180 fokon még 30 percig. A sütő aljára szoktam tenni egy tálba forró vizet.