Volt egyszer egy nagyapám. Egyszerű ember volt, csak a családjának élt. Állítom, hogy ő volt az egyetlen normális ember a családunkban (igen, engem is beleértve). Sokmindennel foglalkozott életében, azt mesélte, hogy fiatalabb korában vendéglátózott is. Ebből nekem annyi bizonyíték maradt, hogy istenien tudott főzni. Legalábbis azt a két ételt, amit időnként elkészített nekünk.
Egyik nagy specialitása a bográcsos marhapörkölt volt, a másik a csirkés tarhonya. Én most az utóbbit fogom bemutatni, bár nekem még sosem sikerült olyan finomra, amilyenre a nagypapám főzte.
Fogunk két szép nagy vöröshagymát és apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával és rádobunk úgy 1 kiló darabolt csirkét és csirkeaprólékot vegyesen, 1 csíkokra vágott paprikát, 1-2 feldarabolt paradicsomot. Felöntjük vízzel, beledobunk 2 erőleveskockát és pörköltet főzünk belőle. Figyeljünk rá, hogy bőven legyen leve.
Közben 20-25 dkg tarhonyát kevés olajon megpirítunk, majd a már majdnem kész pörköltbe öntjük. Hozzáadunk még pár szem megmosott, felkockázott burgonyát és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul (20-25 perc). Figyeljünk rá, mert a tarhonya rengeteg vizet felvesz, és könnyen leég. A vizet folyamatosan pótolni kell.
Egyszerű, de nagyon finom és laktató egytálétel. Savanyúság és friss kenyér illik hozzá.