Lencse Black Hole módra
Hozzávalók:
1. 200gr lencse
2. 4db ujjnyi vastag szelet jó húsos szalonna (kolozsvári)
3. 1 evőkanál pirospaprika
4. 5-10 gerezd fokhagyma
5. 1.5 kiskanál só, de jobb utólag sózni a szalonna miatt
6. 2-3 db babérlevél
7. 1 fej hagyma
8. 1 dl árpagyöngy
9. 2 kiskanál sűrített paradicsom
Elkészités:
1.lencsét és a füstölthúst előző este beáztatni (húst csak akkor, ha nagyon füstös)
2. Hagymát összevágni, megpárolni, az alkatrészeket és fűszereket beletenni, felönteni kétszer annyi vízzel, mint amennyi ellepi.
3. Bele tenni a sütőbe, és olyan hőfokot állítani, hogy ne forrjon, hanem kb 95 °C-os legyen. Néha rá lehet nézni, hogy nem kell-e valamin igazítani. Kb 5 óra kell neki. Ha minden igaz, akkor egy jó sűrű kaja lesz belőle.
Ezt a kaját én lassúfőzőben főzöm, az pedig 95 °C-on dolgozik, de gondolom a sütőben is működik, csak ki kell totózni a helyes hőfokot. Akkor jó, ha nem forr, csak picit mozog, gyöngyözik. Friss hagyma helyet kész sülthagymát teszek bele, 4 evőkanállal, így a párolást is megúszom.