HTML

Receptek férfiaknak

Olyan egyszerű sütő/főző recepteket teszünk közzé, amiket pontosan követve gusztusos és ehető termékek jönnek létre. Kerüljük a bonyolult leírásokat és ködösítéseket.

Friss topikok

  • kitiltott bögre: fehér ember nem eszik ilyet. (2014.08.20. 06:16) A lecsó, mint olyan
  • lordjim: ennyi kovászt,egy tehénnek is sock (2013.09.06. 11:34) Kovászos kenyér
  • Mylady: Ezt az ajvárt sosem értettem, micsoda és mire jó. Az utóbbit most sem. (2013.08.13. 23:19) Ajvár
  • Manyecska: @l4c1: a hátsó gumit mért szoktad? Defektet kapsz sűrűn..? Most kísérleteznek tömör anyaggal a bel... (2013.03.21. 08:10) Csőben főtt sertésjava, pikáns mártással
  • fapad: ööö a bő lével főzött hús az bizony nem pörkölt. az a PAPRIKÁS. a pörkölt lényege, hogy igen rövi... (2013.02.13. 17:11) Nagyapám hagyatéka

Címkék

Nesze, neked- mákostészta!

2012.09.07. 01:00 estrella negra

"Mert van mák és tészta, és van mákostészta."
(Moldova György: Bűn az élet)

 A magyar ember genetikailag szereti a mákot. (Mondhatnók- mákunk van, de nem mondjuk, mert nincs.) Ezért keltett hatalmas felháborodást néhány éve, mikor EU-szinten akarták betiltani a mákot, mint olyat, íróasztal mögött ülő, kaviárzabáló, idióta csinovnyikok.
 A mák sokféle formában fogyasztható, úgymint: ópium, heroin, máktea, mákoskalács (miszerint "bájgli"), mákos palacsinta, máktorta, etc... illetve, mint jelen cikkünk tárgya, maga a mákostészta.
 A mákostésztával mindenki már az óvodában találkozik, és itt szembesül először a társadalmat (a tejbegrízhez hasonlóan) kettéosztó, kardinális kérdéssel: kavarni or nem kavarni. That is the question.

 Mákostésztát viszonylag könnyű készíteni, bárki kipróbálhatja. Az egyszerűség kedvéért a házilag készített száraztészta témakörébe most nem mennék bele- ezt meghagyván a nálam jobban hozzáértőeknek- a tésztát adottnak tekintem. Aki mákot sem akar darálni, készen is vásárolhat, csak arra vigyázzon, hogy létezik "máktöltelék" nevezetű élelmiszer jellegű termék is, amibe a gyártók hajlamosak mindenféle huncutságot belekeverni, amit az udvaron összesöpörtek, és más módon nem tudnak elpasszolni.
 Az autentikus mákostészta tehát darált mákot és... porcukrot tartalmaz. Otthoni darálásnál a kettő gyakran együtt készül. A kristálycukrot csak az egészen elvetemültek preferálják, rájuk nem vesztegetem a szót.
 A tészta viszont ízlés szerint lehet bármilyen, bátran kísérletezhetünk az obligát szélesmetélt mellőzésével, és új formák alkalmazásával. Én legutóbb csavart tésztával készítettem, és igen jól sikerült. Nem törnék lándzsát a magyar- ill. olasz típusú tészta kérdésben sem, ki-ki vegye azt, ami neki tetszik. Inkább a minőségre ügyeljünk- pocsék alapanyagokkal a legegyszerűbb étel is elrontható. A hmhm gazdaságos, kéttojásos száraztésztát, valamint emberi fogyasztásra korlátozottan alkalmas társait ehelyt mellőzzük inkább. (Sajnos a dolog fordítva nem működik: kiváló alapanyagokból is alkothatunk csapnivaló ételt.) Szintén kerüljük a színezett tésztaféléket, mert az ezekhez használt paradicsom, spenót és hasonlók miatt sem színükben, sem ízükben nem harmonizálnak az igazi mákostésztával. Nem áll rá a kezem a "mákos metélt" kifejezés használatára, olyat csak a sznobok esznek, én pedig nem vagyok sznob. Ezt bárkitől megkérdezhetitek. ...aki valamit számít.

 Tehát a tésztánkat előírás szerint megfőzzük, leszűrjük; a profik hideg vizet is engednek rá, hogy ne tapadjon össze, aztán mehet rá a cukros mák, és ZABA!

Jó étvágyat mindenkinek!

(fotó: m.cdn.blog.hu/es/eszterlancfoz)



15 komment

Címkék: mák tészta mákostészta

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekferfiaknak.blog.hu/api/trackback/id/tr374760421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mylady 2012.09.08. 10:45:24

Úgy is finom, ha a tésztára először egy kis mézet öntesz és utána a mákot. Aztán még lehet cukrozni is, ha valaki nagyon édesszájú :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.09.08. 23:06:13

@Mylady:
A mákostészta jó.
A kovászos uborka is jó.
Micsoda jó lehet a kettő együtt!

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.09.08. 23:08:09

Mondjuk, Kitalátor (a legnagyobb mikroblogger!) meg tejfelt tesz a lecsóra.
Aztán csodálkozik, ha más bolondok kikacagják.

oregember nem venember (törölt) · http://receptekferfiaknak.blog.hu 2012.09.09. 19:07:07

@agresszív kismalac: unokaocsem ette a krumplis tesztat tejfollel es kovaszos uborkaval...

Mylady 2012.09.09. 22:47:07

@agresszív kismalac: Szerintem finom lehet együtt :p

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.09.11. 18:34:09

Én a pirítóst szokom tejfellel enni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.09.26. 10:51:15

@agresszív kismalac: Csak azért hőbörögsz, mert még nem kóstoltad. Ha igazi férfi lennél, tudnád, hogy a hús/csontlevesen kívül szinte talán nincs is olyan sós jellegű meleg étel, amin ne javítana a tejföl. Az édességeken meg a tejszín...

toláát sáni 2012.09.27. 22:26:09

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Ah, szóval a macsó arról ismerszik meg, hogy mindenre tejfölt tesz.
Azért ezzel nem hakniznék a helyedben.
...úgy értem, lányoknál.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.01. 10:20:43

@toláát sáni: Mindenre már nem kell, nem úgy, mint a fiatal székelynek a nászéjszakán...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.01. 10:24:44

@Mylady: Legelőször pici valódi olvasztott vajat kell rá tenni. Esetleg disznózsírt, böjti napokon akár étolajat is, de aki savakkal hidrogénezett transzzsírsav-készítményt (margarint) tesz rá, az igyon utána lúgot!
süti beállítások módosítása