Fél kilo tehéntúrót összekeversz 3 tojással és 2 dl búzadarával. Egy csipet sót adsz hozzá. Türelmesek állni hagyhatják pár órát. Vizes kézzel kis gombócokat formálsz belőle. Forró, sós vízbe teszed, egy lábosba olyan tucat gombóc fér.
Amíg a gombócok a forró vízben főnek, elkészíted a pirított morzsát. A morzsa pirítása során lényeges pont, hogy a morzsa a benne lévő vizet leadja, és némi olajat vesz fel.
Odateszel egy jó adag olajat, fél lángra. Az másodpercek alatt felforrósodik, beleteszel két kanál morzsát, forr, kevered, aztán megint egy-két kanál morzsát, azt már tovább kevergeted, fél percenként még morzsa, folytonos keverés, mígy olyan 5 perc alatt benne van a szükséges mennyiségű morzsa, és már meg is pirult. Gombóconként 1 kanál morzsát számolj.
Nagyon fontos, hogy megállás nélkül kell keverni, mert azonnal odakap. (Odakap = feketén füstöl, keserű. Kezdheted előlről.)
Onnan, hogy a gombócok feljönnek a felszínre, 7 percig kell főzni. Ha nem vagy benne biztos, félbevágsz egyet. Ha a közepe olyan, mint a széle, akkor megfőtt, ha még folyós, akkor tovább kell főzni.
A megfőtt gombócokat lecsöpögteted, és a morzsás lábosba teszed. Gyengéden megrázod a lábost, hogy a gombóc mindenhol morzsás legyen. Tejföllel tálalod. Ha nagyon sűrű a tejföl, akkor tejjel higítod, hogy csöpögtethető legyen.