Hétfő esti hűtőtakarítás a vasárnapi nagyebéd után. No, mi is maradt? Csirkecomb - jó, az nem lett kirántva mind... tejföl, túró, tán a lekváros palacsinta ment jobban? Cérnametélt... hmmm... na akkor lássuk a készítményt!
Hozzá- és belevalók 4 személy részére:
- 8 db csirkecomb
- 1/4 kg cérnametélt
- 1/4 kg túró
- 1 nagy pohár tejföl
- olíva olaj
- vékonyra szeletelt bacon szalonna (kihagyható)
- só, bors, majoranna, oregano, mustár
- köretnek burgonya (sült vagy püré)
- savanyúságnak csemege uborka, ecetes dinnye, zöldparadicsom
- alufólia
- 4 éhes ember
Elkészítés:
A cérnametéltet kifőzzük bő, sós vízben.
Ha elkészült leszűrjuk, egy evőkanálnyi olíva olajjal, a túróval és a tejföllel összekeverjük, mert úgy szép az élet. Fűszerezzük: só, bors, majoranna, oregano (izlés szerint), esetleg kis mustárral.
Ha szeretjük a szalonnát, akkor összevagdossuk kis kockákra, lepirítjuk, és zsírjával együtt mehet bele a masszába.
A csirkecombokat megmossuk, diszkréten inzultáljuk manuálisan - megujjazzuk -, azaz a hajlatnál a bőr alá nyúlva óvatosan fellazítjuk a husáról. A masszát betöltjük a bőr és a hús közé, tepsibe helyezzük.
Az alufóliából kis "vájút" képezünk a tepsi végében, a maradék masszát ide betesszük.
A csirkecombokat bekenhetjük mustárral, ártani nem fog neki. Vagy leborítjuk a bacon szeletekkel. Az egészet lefóliázzuk.
Közepesen meleg sütőben (160 fok) 35-40 percet sütjük, utána fólia le, és teljes lángon még egy 15-20 percet szánunk rá, hogy átsüljön teljesen, és fel is piruljon. Az átsültségéről fogvájóval meggyőződhetünk, ha a hajlatnál megszúrjuk.
Köretnek sült burgonya vagy burgonyapürá, savanyúságnak akár keverve, akár külön-külön adhatóak a feltüntetettek.
Tálaláskor a comb végére kis alufóliacsíkot tekerünk, a köret mellé a kimaradt megsült töltelékből is tehetünk kis kockákat.
Száraz fehér borocskával tálaljuk. Jó étvágyat!