Mert a receptek nemcsak főzésről, hanem (sütemény)sütésről is szólhatnak. Aki szereti, az persze veheti a boltban vagy a cukrászdában az ízetlen egyensütiket is, vagy meg lehet süttetheti anyuval/nagymamával is, de nincs is annál szebb, mint amikor egy férfi a saját maga sütötte süteményt kínálja körbe :)
Az itt leírt sütemény nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, semmi extra összetevő vagy mozdulat nincs benne.
Hozzávalók egy kb 20*25 cm-es tepsihez, vagy 24-26 cm-es tortaformához:
1 kispohár gyümölcsös joghurt, olyan ízben, amilyen gyümölcsünk van, de minimum harmonizáljon vele (natúr joghurttal is jó, csak nem lesz annyira intenzív gyümölcsíze)
(a továbbiakban ez a pohár lesz a mérce)
1 joghurtos pohár olaj
2 joghurtos pohár kristálycukor (kevésbé édesszájúaknak kevesebb is elég)
3 joghurtos pohár finomliszt
1 csomag sütőpor
4 tojás
gyümölcs (pl 3-4 körte/alma/barack vagy kb 1/2 kiló meggy)
Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk, jellegétől függően kimagozzuk, megpucoljuk, felszeleteljük és félretesszük. Ha barnulós típus (pl alma, körte, barack), akkor enyhén citromos vízbe áztatjuk. A végén figyeljünk arra, hogy ne csak leöntsük róla a levet, hanem öblítsük is át, mert képes felvenni a citromos ízt, ami bizony durva citromos mellékízt tud adni pl egy almás sütinek (tapasztalat :) )A többi hozzávalót szépen összekeverjük, míg homogén masszát nem kapunk. Én eleve kevesebb cukrot teszek bele és ilyenkor kóstolás után (ha nem érzem elég édesnek), pótlom. A tepsit/tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük és beleöntjük a masszát. Megszórjuk a gyümölccsel és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 200 fokon kb 40 percig (tűpróbáig) sütjük.