Karácsonyra nem csak Mylady, én is kaptam a Jézuskától admin jogot a bloghoz, és a mai reggelink kapcsán élek is vele. Pasiként azt tudom mondani, hogy ne féljetek belevágni a főzésbe, elvégre mi történhet? Legfeljebb úgy jártok, mint a klasszikus viccben:
- Ti szoktatok ebéd előtt imádkozni?
- Nem, az én anyukám tud főzni.
Szóval maga a recept a netről származik, és pasik számára korlátlanul egyszerűsíthető. Fő hibájának azt találtam, hogy a legtöbb muffin sütő 12 darabos, márpedig egy átlagos pasi 2, maximum 4 személyre készít reggelit, de az utóbbinál a második kettő általában gyerek. Márpedig két embernek 12 tojásból reggelizni szép, budspenceri feladat. Ezért kiegészítettem pár aprósággal, hogy "full English breakfast" legyen belőle. A másik, hogy szerintem túl kevés bacont mondanak hozzá, annyiból képtelenség megcsinálni, ráadásul még sosem láttam olyat, aki a sült szalonna mennyiségét eltúlzottnak tartotta volna egy reggelinél. A képen annyi a difi a recepthez képest, hogy se sajt, se snidling, viszont a paradicsomok tetejére rátettem kétszer fél szelet bacont, mert az jó.
Az alaprecept:
Fogsz pár tojást, kétszer annyi szelet bacont, kis sót, sajtot, snidlinget. A baconoket tepsiben kicsit megpirítod, de csak annyira, hogy hajlékonyak maradjanak, mert a ropogós már nem lesz formázható. (Ha egy kicsit korábban veszed ki, nem nagy baj, hűlés közben még keményednek egy kicsit.) A szeletek közül egy felet beteszel a forma aljába, a maradék másfélből meg gallért csinálsz köré. Utána ebbe a kosárba beleütsz egy tojást, kicsit megsózod, megborsozod, megszórod reszelt sajttal, és beteszed sütni. 15-20 perc múlva, amikor a teteje megsült, kész. Óvatosan körbevágod, és tányérra teszed, megszórod apróra vágott snidlinggel. Ha a snidling, vagy bármi más kimarad, az még nem tragédia, de kis gyakorlattal variálhatsz is: pirított hagymával, fokhagyma sóval, vagy bármi mással.
A blogok mindenütt azt írják, hogy sütés után szépen kijön a formából. Hát egy frászt, a tojás mindig aláfolyik a szalonnának, és beleragad, úgyhogy a mosogatás még félnapos áztatás után is szar meló, de ez van, valamit valamiért. (Ugyanezen elvet követve a mosogatást "Én csináltam a reggelit, te mosogatsz!" felkiáltással át is passzolhatod.)
Kiegészítő I. (sült gomba)
Szép, nagy gombafejeket veszel, kitöröd a tönkjüket, megmosod, fejjel lefelé fordítva beleteszed őket a muffin sütőbe, és a közepükbe teszel egy kocka füstölt szalonnát. Ezekkel kezdesz, azaz amikor bekapcsolod a sütőt a felfűtéshez, ezt már be is tolod, mert kell nekik egy kis idő, hogy jól átsüljenek.
Kiegészítő II. (sült paradicsom)
Megmosott, szép nagy paradicsomot a muffin sütőbe teszel, ugyanakkor, amikor a gombát. Ennek is kell az idő, mert akkor igazán jó, ha a tetején már megreped a bőr, sőt meg is pörkölődik.
A három dologgal együtt már egész szépen kitölthető a 12 forma a sütőben, de ha kevésnek tartod, variálhatsz még kicsit egy konzerv paradicsomos babbal (baked beans) is, akkor tuti megúszod az ebédet. Inni természetesen erős tejes teát kell hozzá, esetleg átfolyós teafőzőn készült, híg kávét. (Egy főre számolj 3 deci vizet, és ugyanannyi kávét, mint amikor presszót csinálsz.)