HTML

Receptek férfiaknak

Olyan egyszerű sütő/főző recepteket teszünk közzé, amiket pontosan követve gusztusos és ehető termékek jönnek létre. Kerüljük a bonyolult leírásokat és ködösítéseket.

Friss topikok

  • kitiltott bögre: fehér ember nem eszik ilyet. (2014.08.20. 06:16) A lecsó, mint olyan
  • lordjim: ennyi kovászt,egy tehénnek is sock (2013.09.06. 11:34) Kovászos kenyér
  • Mylady: Ezt az ajvárt sosem értettem, micsoda és mire jó. Az utóbbit most sem. (2013.08.13. 23:19) Ajvár
  • Manyecska: @l4c1: a hátsó gumit mért szoktad? Defektet kapsz sűrűn..? Most kísérleteznek tömör anyaggal a bel... (2013.03.21. 08:10) Csőben főtt sertésjava, pikáns mártással
  • fapad: ööö a bő lével főzött hús az bizony nem pörkölt. az a PAPRIKÁS. a pörkölt lényege, hogy igen rövi... (2013.02.13. 17:11) Nagyapám hagyatéka

Címkék

Muffin sütőben sült tojás és egyebek

2012.01.29. 09:22 Csokis

Karácsonyra nem csak Mylady, én is kaptam a Jézuskától admin jogot a bloghoz, és a mai reggelink kapcsán élek is vele. Pasiként azt tudom mondani, hogy ne féljetek belevágni a főzésbe, elvégre mi történhet? Legfeljebb úgy jártok, mint a klasszikus viccben:

 - Ti szoktatok ebéd előtt imádkozni?
 - Nem, az én anyukám tud főzni.

Szóval maga a recept a netről származik, és pasik számára korlátlanul egyszerűsíthető. Fő hibájának azt találtam, hogy a legtöbb muffin sütő 12 darabos, márpedig egy átlagos pasi 2, maximum 4 személyre készít reggelit, de az utóbbinál a második kettő általában gyerek. Márpedig két embernek 12 tojásból reggelizni szép, budspenceri feladat. Ezért kiegészítettem pár aprósággal, hogy "full English breakfast" legyen belőle. A másik, hogy szerintem túl kevés bacont mondanak hozzá, annyiból képtelenség megcsinálni, ráadásul még sosem láttam olyat, aki a sült szalonna mennyiségét eltúlzottnak tartotta volna egy reggelinél. A képen annyi a difi a recepthez képest, hogy se sajt, se snidling, viszont a paradicsomok tetejére rátettem kétszer fél szelet bacont, mert az jó.

 

Az alaprecept:
Fogsz pár tojást, kétszer annyi szelet bacont, kis sót, sajtot, snidlinget. A baconoket tepsiben kicsit megpirítod, de csak annyira, hogy hajlékonyak maradjanak, mert a ropogós már nem lesz formázható. (Ha egy kicsit korábban veszed ki, nem nagy baj, hűlés közben még keményednek egy kicsit.) A szeletek közül egy felet beteszel a forma aljába, a maradék másfélből meg gallért csinálsz köré. Utána ebbe a kosárba beleütsz egy tojást, kicsit megsózod, megborsozod, megszórod reszelt sajttal, és beteszed sütni. 15-20 perc múlva, amikor a teteje megsült, kész. Óvatosan körbevágod, és tányérra teszed, megszórod apróra vágott snidlinggel. Ha a snidling, vagy bármi más kimarad, az még nem tragédia, de kis gyakorlattal variálhatsz is: pirított hagymával, fokhagyma sóval, vagy bármi mással.
A blogok mindenütt azt írják, hogy sütés után szépen kijön a formából. Hát egy frászt, a tojás mindig aláfolyik a szalonnának, és beleragad, úgyhogy a mosogatás még félnapos áztatás után is szar meló, de ez van, valamit valamiért. (Ugyanezen elvet követve a mosogatást "Én csináltam a reggelit, te mosogatsz!" felkiáltással át is passzolhatod.)

Kiegészítő I. (sült gomba)
Szép, nagy gombafejeket veszel, kitöröd a tönkjüket, megmosod, fejjel lefelé fordítva beleteszed őket a muffin sütőbe, és a közepükbe teszel egy kocka füstölt szalonnát. Ezekkel kezdesz, azaz amikor bekapcsolod a sütőt a felfűtéshez, ezt már be is tolod, mert kell nekik egy kis idő, hogy jól átsüljenek.

Kiegészítő II. (sült paradicsom)
Megmosott, szép nagy paradicsomot a muffin sütőbe teszel, ugyanakkor, amikor a gombát. Ennek is kell az idő, mert akkor igazán jó, ha a tetején már megreped a bőr, sőt meg is pörkölődik.

A három dologgal együtt már egész szépen kitölthető a 12 forma a sütőben, de ha kevésnek tartod, variálhatsz még kicsit egy konzerv paradicsomos babbal (baked beans) is, akkor tuti megúszod az ebédet. Inni természetesen erős tejes teát kell hozzá, esetleg átfolyós teafőzőn készült, híg kávét. (Egy főre számolj 3 deci vizet, és ugyanannyi kávét, mint amikor presszót csinálsz.)

11 komment

Címkék: tojás gomba paradicsom bacon

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekferfiaknak.blog.hu/api/trackback/id/tr853966625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mylady 2012.01.29. 16:59:07

Ez jó.
És a beleragadás ellen: vannak szilikon formák, azokba állítólag nem ragad bele, csak ki kell fordítani belőle és kész.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.01.30. 10:51:28

Én ennél egyszerűbbet tudok. Fox egy szép darab császárszalonnát, bevagdalod, beszórod borssal, meg ami még a fűszerespolcról a kezedbe akad (fahéj, vanília nem jó!) betolod a sütőbe, és addig sütöd, míg úgy gondolod, hogy most már elég éhes vagy.
Én hagymakarikákat is szoktam rakni mellé, mert az jó.
A következőkkel fogyaszt6ó: kenyér (milyen Abonett, wazze?!), sültkrumpli, konzervkukorica, konzervbab (esetleg finoman tuningolva), tejbegríz.
Jó étvágyat!

Prof. azsiráf.PhD. 2012.01.30. 13:37:43

@estrella negra: én tudok még egyszerűbbet, igazi antitalentumoknak való, elronthatatlan , ellenben nagyon finom kaja:

- fogsz egy jó nagy darab alufóliát és kettéhajtod.
Rápakolod az alábbi dolgokat:

-egy szelet hús (karaj vagy akármi),
-két félbevágott krumpli (lusták pucolás nélkül is rádobhatják),
-pár szelet bacon, (parasztoknak sima fehérszalonna is jó)
-egy fej hagyma
-egy félbevágott paradicsom
-szingliknek pár gerezd fokhagyma
-só, bors, petrezselyem vagy amit szeretsz

Alufóliából csomagot csinálni, úgy hogy a lé ne tudjon kicsurogni belőle, sütőbe bevágni. Ha serceg és a kutya is bejött már a szagra, akkor kész van. ( Kb. 30-40 perc.)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.01.30. 16:04:19

@estrella negra: Ezzel az az egy baj van -és prof zsiráfé azért tűnik jobbnak-, hogy rohadtul összefröcsögheti a sütőt, nekünk meg nincs homáros-öntisztulós sütőizénk otthon, magyarán kis kacsóimmal kell utána kisikálni mindent.

Mylady 2012.01.30. 18:21:32

@Prof. akiazsiráfotszereti PhD.: Ezt kiegészíteném azzal, hogy az így elkészített csomagba lezárás előtt belelöttyintesz fél deci fehérbort...

Prof. azsiráf.PhD. 2012.01.30. 18:56:41

@Dr. Mylady: az mán úri huncutság, de úgy tényleg finomabb :)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.01.31. 11:53:26

@Csokis: Igazából nem szokott nagyon fröcsögni, de le is fedheted (én egy nagyobb jénaiba szoktam beletenni), bár úgy még nem próbáltam.
Viszont most kurva éhes lettem hirtelen.
Zsiráfos kollegina megoldása is jó.
Ellenbe' félő, hogy a bor nem tud elpárologni a fóliából és szottyogóssá teszi a cuccot.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.01.31. 11:58:40

@Prof. akiazsiráfotszeret PhD.: Szegény keresztapám imádta a fehérszalonnát.
Sokszor ettük reggelire falusi kenyérrel, a kertből frissen szedett paprikával, paradicsommal.
Isteni volt.
(Na, nem, majd fitnesszsaláta!)

Prof. azsiráf.PhD. 2012.01.31. 12:11:51

@estrella negra: nálunk pirospaprikás abált szalonna volt a király, az a kicsit húsos fajta, fokhagymával.....nem ettem olyat már vagy 20 éve :(

meg olyan rendes falusi kenyeret se.... tényleg isteni volt.

komplikato 2012.02.10. 01:04:19

"A blogok mindenütt azt írják, hogy sütés után szépen kijön a formából. Hát egy frászt, ..."
Hozzá nem értő férfiként kérdem, hogy a fillérekért kapható muffin formához való sütő papír nem segít a problémán avagy ronthatja a végeredményt???

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.04.11. 10:46:22

@komplikato: Szerintem bonyolítja. Egyébként a múltkor levittem a sütési időt 15 percre, rögtön könnyebben kijött. Szerintem ha még 2-3 percet csökkentem, még a tojás belseje is képlékeny marad, és az bazi jó!
süti beállítások módosítása