Karácsonykor az a megtiszteltetés ért, hogy atpijkamo Jézuskája hozott nekem egy hozzáférést ehhez a bloghoz, mert azt hitte, az jó lesz.
Hát, majd meglátjuk :)
Bemutatkozásképpen a karácsonyra hirtelen felindulásból elkövetett rakott hal fantázianevű költeményt mutatnám be:
Hozzávalók: krumpli, halszeletek (mondjuk ponty - busát nem érdemes, annyira jellegtelen íze van), tejföl, vaj, bátrabbaknak szalonna
4 főre kb 1 kiló krumplit héjában felteszünk főzni (sós vízben!). Mikor megfőtt, megpucoljuk (vigyázat, forró!), karikákra vágjuk és az előzőleg vajjal kikent tepsibe szépen lerakjuk. Az esztéktika nem fontos. A krumplit mégegyszer megsózzuk (a főzővízbe úgyis kevés sót raktunk), ráfektetjük a megmosott halszeleteket (1 kiló elég, de tepsifüggő, lehet nagyon szépen szorosan, egymásba fordítva rakni a szeleteket), majd ismét megsózzuk, és leöntjük tejföllel. A tepsim (kb) 18*30-as, egy kétdecis pohár tejföl elég rá. Ráfektetjük a szalonnacsíkokat és betoljuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg a tejföl meg nem pirul, illetve ha tettünk rá szalonnát, amíg az meg nem sül.
A krumpli meg van főzve, a halnak kb 10 perc kell, úgyhogy nyers biztos nem marad.
Variációk a témára:
- pontyszelet helyett hekk vagy valamilyen filézett tengerihal is lehet (előtte ki kell olvasztani)
- ha nem teszünk rá szalonnát, reszelhetünk sajtot a tetejére
- feldobhatjuk különböző zöldségekkel is (brokkoli, karfiol, répa, gomba), ezeket előfőzve (gombát nem) a halak közé, illetve tetejére lehet szórni és utána mehet rá a tejföl