Ezzel az étellel lehet, hogy nem leszek népszerű, mert a hús és a gyümölcs sokak -főleg a férfiak- szerint nem illik össze. Nekem viszont ez a gyerekkori kedvencem.
Veszünk 1 kg almát (nem baj ha a savanyúbb fajtából), megpucoljuk, kimagozzuk, nagylukú reszelőn lereszeljük. (Ez kb 2-3 adaghoz elegendő.)
Egy lábasba beleöntünk 2 evőkanál olajat és egy evőkanál mézet. Enyhén megsózzuk, ráhelyezzük a reszelt almát, megszórjuk őrölt fahéjjal (kb 1 evőkanál) és feltesszük főni. Folyamatos kavargatás mellett addig melegítjük, amíg az alma összeesik, megbarnul és levet ereszt. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (kb 2 dl) és felforraljuk. Egy pohár tejföllel vagy joghurttal és egy evőkanál liszttel behabarjuk. Alaposan elkeverjük, majd hagyjuk még kicsit rotyogni.
Hidegen és melegen is nagyon finom.
Én rántott húst szoktam beledarabolni, de állítólag főtt hússal is jó.