Na, ide figyeljetek! Nálunk sűrűn van spenót, veszek mirelitet, aztán pikk-pakk kész van. Tegnap valami őrület szállt meg, és vettem rendes spenótot, mert hogy még olyat soha nem csináltam, és mert magyar volt, és csak.
Kerestem hozzá receptet. Ez a recept nem az enyém, de nem derült ki, hogy kitől loptam a neten, nagyon szépen köszönöm neki.
Életem legfinomabb spenótja, igaz, nem egy gyors főzés volt. Viszont megérte. Ez a spenót más. EZ TÉNYLEG SPENÓT!!
Kérem kipróbálni, már aki szereti. Ja, és még valami. Én bundás kenyeret csináltam hozzá.
FRISS SPENÓTLEVELEKBŐL
- 1,2 kg zsenge, friss spenót
- 1 db zsemle
- 4,5 dl tej
- 2 púpozott kanál liszt
- olaj
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A 1,2 kg friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tehetjük egy fazékba. 2 liter vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd vágjuk apróra. Ezt a pépesítési folyamatot végezhetjük darálón, turmixgépben vagy aprítógéppel egyaránt.
- Időközben a zsemlét felszeletelve áztassuk annyi tejben, amennyit felvesz.
- Rántás készítése: 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás.
- A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
- Adjuk hozzá az átáztatott, de már kinyomkodott zsömlénket, jól összedolgozva a spenóttal.
- Ezek után fűszerezhetjük: sóval, borssal esetleg kevés szerecsendióval.
- A kinyomkodott és a még maradék tejet öntsük a fortyogó spenóthoz, amit még körülbelül 5 percig forraljunk.
- Feltétként tükörtojással vagy főtt tojással tálalhatjuk.