HTML

Receptek férfiaknak

Olyan egyszerű sütő/főző recepteket teszünk közzé, amiket pontosan követve gusztusos és ehető termékek jönnek létre. Kerüljük a bonyolult leírásokat és ködösítéseket.

Friss topikok

  • kitiltott bögre: fehér ember nem eszik ilyet. (2014.08.20. 06:16) A lecsó, mint olyan
  • lordjim: ennyi kovászt,egy tehénnek is sock (2013.09.06. 11:34) Kovászos kenyér
  • Mylady: Ezt az ajvárt sosem értettem, micsoda és mire jó. Az utóbbit most sem. (2013.08.13. 23:19) Ajvár
  • Manyecska: @l4c1: a hátsó gumit mért szoktad? Defektet kapsz sűrűn..? Most kísérleteznek tömör anyaggal a bel... (2013.03.21. 08:10) Csőben főtt sertésjava, pikáns mártással
  • fapad: ööö a bő lével főzött hús az bizony nem pörkölt. az a PAPRIKÁS. a pörkölt lényege, hogy igen rövi... (2013.02.13. 17:11) Nagyapám hagyatéka

Címkék

Lencse Black Hole módra

2014.08.10. 15:01 Black Hole

Lencse Black Hole módra 

Hozzávalók:   

1. 200gr lencse 

2. 4db ujjnyi vastag szelet jó húsos szalonna (kolozsvári)

3. 1 evőkanál pirospaprika

4. 5-10 gerezd fokhagyma 

5. 1.5 kiskanál só, de jobb utólag sózni a szalonna miatt

6. 2-3 db babérlevél

7. 1 fej hagyma

8. 1 dl árpagyöngy

9. 2 kiskanál sűrített paradicsom 

Elkészités:   

1.lencsét és a füstölthúst előző este beáztatni (húst csak akkor, ha nagyon füstös) 

2. Hagymát összevágni, megpárolni, az alkatrészeket és fűszereket beletenni, felönteni kétszer annyi vízzel, mint amennyi ellepi.  

3. Bele tenni a sütőbe, és olyan hőfokot állítani, hogy ne forrjon, hanem kb 95 °C-os legyen. Néha rá lehet nézni, hogy nem kell-e valamin igazítani. Kb 5 óra kell neki. Ha minden igaz, akkor egy jó sűrű kaja lesz belőle.  

Ezt a kaját én lassúfőzőben főzöm, az pedig 95 °C-on dolgozik, de gondolom a sütőben is működik, csak ki kell totózni a helyes hőfokot. Akkor jó, ha nem forr, csak picit mozog, gyöngyözik. Friss hagyma helyet kész sülthagymát teszek bele, 4 evőkanállal, így a párolást is megúszom.      

Szólj hozzá!

Kovászos kenyér

2013.05.22. 11:51 atpijkamo*

Kovász

Egy TISZTA befőttesüvegbe teszek egy pohár Activia kefírt, 3 evőkanál lisztet, és 3 evőkanál meleg vizet. Jól elkeverem egy új fakanállal, letakarom, és melegebb helyen hagyom állni 2 napot. (NEM napon!)

Adok a keverékhez - amelynek már kissé savanykás illata van - ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál meleg vizet, 1 napot hagyom állni.

Adok a keverékhez 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, jól elkeverem, és ismét hagyom egy 1 napot állni.

Kész a kovász. A 3/4-ét kenyérsütéshez felhasználom. Mindig annyi liszttel és vízzel felöntöm, amennyit elvettem belőle a kenyérsütéshez, így sosem fogy el. Ha nem sütök kenyeret, a kovász a hűtőben hetekig eláll.

Kenyér

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
10 dkg kovász,
1 kávéskanál sikér,
2 kávéskanál só,
1 dkg friss élesztő,
2,5 dl víz.

A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépbe, elindítom a normál programot. Vagy kézzel jól megdagasztom. A mosogatót félig eresztem meleg vízzel, és úsztatom benne egy műanyag tálban a tésztát. Tiszta ruhával letakarva 50 percig így kelesztem. Utána kézzel átgyúrom (NEM nyomom ki belőle a levegőt, csak óvatosan!), formázom, és kelni hagyom újra 50 percig.

Amikor szépen megkelt a tészta, beleteszem az előmelegített sütőbe, 210 fokon sütöm 10 percig, majd 180 fokon még 30 percig. A sütő aljára szoktam tenni egy tálba forró vizet.

4 komment

Ajvár

2013.04.07. 22:48 _atpijkamo

Husok mellé mustár helyett.

  • 1 kg kaliforniai paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • ecet

A paprikát mosd meg jó alaposan, csumázd ki, süsd meg egy kissé égettre, majd hámozd meg, a vékony átlátszó bőrét húzd le! (Nem is tudtad, hogy van neki?) Adj hozzá olajban sült fokhagymát, sót, ecetet és cukrot, de ne legyen édes, inkább pikáns, enyhén savanykás.

0.jpg

Boltban is megveheted, akkor le van darálva, és a héja benne van.

3 komment

Csőben főtt sertésjava, pikáns mártással

2012.12.19. 01:07 estrella negra

Magyarán- virsli mustárral. Ilyesmit mindenki tud készíteni, elég leballagni a boltba, megvásárolni a virslit, majd hazabócorogván néhány percig főzni azt, és utána jóízűen elfogyasztani. Ma már csillióféle virsli közül tud választani az egyszeri júzer, de sohase feledjük, hogy miként szarból nem lehet várat épít'ni, úgy nevezett matéria (már bocsánat, de) vörösáru készítésére sem alkalmas- ellentétben a honi élelmiszeripar idevonatkozó elképzeléseivel. Ezért jól tesszük, ha élünk a gyanúperrel, midőn ezer forint alatti virslivel találkozunk, hogy abban olyasmi is fellelhető, amit első pillantásra nem gondolnánk emberi fogyasztásra alkalmasnak. A szilveszter táján (Te, malac ne rugdoss!) gombamód' elszaporodó 5-600 forintos termékek láttán pedig legjobb, ha rögvest felvesszük a nyúlcipőt. Kiváltképp ügyeljünk a minőségre, amennyiben a virslit sütni akarjuk, mert ha óvatlanok vagyunk, előfordulhat, hogy őkelme formálisan szétfolyik a serpenyőben. Virslinket fogyaszthatjuk mustárral, tormával, majonézzel, kecsappal (vidéki viszonylatban kecsöppel), szilvalekvárral, vazelinnel, vagy amivel akarjuk. Aki látta a Különben dühbe jövünk című örökbecsű alkotást (jómagam vagy tízszer), az tudja, hogy hideg sör illik hozzá.

Jó étvágyat!

9 komment

Címkék: virsli

Mert egy vega is lehet férfi...

2012.12.03. 16:37 Csokis

vagy egy férfi is lehet vega. Vagy kizárt dolg, mert nem tudom, én ugyanis húsevő vagyok, de ezt a kaját szeretem. Van neki valami kacifántos neve, de alapvetően egyfajta zöldséges rántotta.

Az eredeti recept Hugh Fearnley-Whittingstalltól, a River Cottage farm, étterem, és azonos című főzős sorozat tulajától származik, és tipikus pasi kaja, mert maradékot hasznosít, szög egyszerű, és keveset kell utána mosogatni. Én annyit változtattam rajta, hogy nem főzöm elő a zöldségeket.
vega_ize_kis.jpg

Fogsz mindenféle zöldséget, amit otthon találsz a hűtő aljában. Az eredeti recept krumpliról, cukkiniről, zöldbabról és zöldpaprikáról szól, de én csináltam már karfiollal, sárgarépával, zellerrel és sütőtökkel is. A gyökérzöldségekben mindig van cukor, és ennek épp az a lényege, úgyhogy akár petrezselyem gyökér is mehet bele. Szóval fogod a zöldséget, és feldarabolod. Ha cukkini, vagy egyéb tökféle, akkor centis szeletekre, ha sárgarépa, vagy zeller, akkor lehet kicsit kisebbre, de majdnem mindegy, úgyis az a jó, ha roppan a fogad alatt. Ha véletlen akad egy kis maradék füstölt sonka, az sem rontja el. Akármit is teszel bele, a hagyma bármilyen formája és a fokhagyma sosem árt. Fogsz egy kisebb serpenyőt (ahogy estrella negra mondta lecsós posztban: "serpenyőt veszünk elő, az a férfiak eszköze."), és beleteszel 5 deka vajat. Azt könnyű kimérni, mert pont a tízdekás vaj fele, és nem kell hozzá nikkelezett szemmérték: ha rosszul felezel, a nagyobb darabot vedd! Amikor vajról beszélek, akkor vajra is gondolok, nem margarinra, olíva oljara, szendvics vajkrémre és mindenféle szarságokra, hanem minimum 80%-os zsírtartalmú, rendes vajra. Szóval a vajat felolvasztod, és rászóród az összevagdosott zöldséget, majd némi forgatás közben addig sütöd, amíg a felületét rendesen megkapja a tűz. Legyen tisztességes, karamellizált színe, ahogy a faszi a műsorban többször elmondta, hogy a szín = íz, és ez tényleg így van. Mehet rá mindenféle fűszer, gusztus szerint. Só, bors, majoránna, kakukkfű, rozmaring, ami épp van kéznél. Amikor van színe, ráöntöd a felvert tojást (én úgy szoktam tojást felverni, hogy beleütöm egy befőttes üvegbe, tetőt rá, és jól felrázom), és addig sütöd piszkálás nélkül, míg az alja kezd megsülni, és elválik a serpenyőtől. Ilyenkor a teteje még folyik, de sebaj, most jön a trükk. A tetejére szórsz felkockázott sajtot, vagy mini mozarellákat, és úgy ahogy van, serpenyőstől beteszed a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütöd, míg a teleje is elkezd kicsit barnulni. (Ne aggódj, ennyit a műanyag nyelű serpenyő is kibír, nem olvad el.) Kiveszed, és itt jön a legnehezebb rész, megvárod, míg kihűl, mert szobahőmérsékletűen a legjobb. Ez nekem eddig egyszer sikerült, de már langyosan is jó. Inni reggel kávé, vagy tea, este sör.

A képről annyit, hogy mire eszembe jutott, hogy fotót kéne csinálni, ennyi maradt. Ebben krumpli, sárgarépa, sütőtök és zeller zöld van. De sokat nem számít, mert a telefonnal kábé ennyi a színhűség.

 És akkor összeszedve a hozzávalók:

5 deka vaj
mindenféle maradék zöldség (krumpli, zöldbab, cukkini, karfiol, sárgarépa, sütőtök, zeller)
maradék füstölt sonka lehet benne
10 deka felkockázott sajt
6-8 tojás
fűszerek, só

1 komment

Címkék: tojás zöldség serpenyő