Beleütsz egy tálba 2 tojást, folytonos kevergetés mellet, hogy ne csomósodjon*, hozzáraksz 20 deka lisztet és 3 deci tejet. Egy csipet sót adsz hozzá, és fél deci olajat. Két deci szódát, vagy frissen bontott szénsavas ásványvizet* óvatosan hozzákeversz. teglon serpenyőt kiolajozol, és a tűzre teszed. Pár csepp palacsintatésztát belecseppentesz, ha pezseg, már jó. Egy fél merőkanál palacsintatésztát beleöntesz, és addig forgatod a serpenyőt, míg mindenhova jut. Ha nem sikerült, akkor a merőkanállal cseppentesz még, de siess vele. Minél kevesebb tésztával be tudod teríteni a serpenyőt, annál jobb. Mikor megsült az alja, egy lapáttal megfordítod. Sajtszeleteket vágsz, és a fele palacsintát beteríted velük, a másik felét reáhajtod. Ha az alja megsült, megfordítod, fél perc, és kész.
Sajt helyett mással is eheted: baracklekvár, cukor-citrom, cukros-tejfölös túró, kakaó, fahéjas cukor, mák, dió, kaviár, ... A kakaót szárazon cukorral keverheted, de igazán akkor jó, ha kis tejet is adsz hozzá.
--
Ha mégis csomós lett, egy szűrőn átpaszírozod.
Ha nincs ásványvíz, akkor csapvizet adsz hozzá. Merőkanállal kiveszel belőle, és magasról öntve visszacsurgatod. Öt perc után megtelik buborékokkal, bár nem az igazi.
A profik két serpenyővel csinálják. Persze akkor sajtolásra nincs idő, csak üres palacsinták készülnek. Ha nem szakad, akkor lapát helyett dobálva is fordíthatod.